Slå et køkken sammen med andre rum
I gamle dage var køkkenet separeret fra de andre lokaler i et hjem.
Dette hørte blandt andet sammen med, at man havde en skarp opdeling af herskabet og tjenestefolkene i et hjem, og disse skulle man ikke blande mere end højst nødvendigt, hvis man havde brug for den slags.
Selv i de hjem, hvor man ikke havde råd til tjenestefolk, opdelte man også køkkenet fra de andre rum.
For det første var der ingen grund til, at man fik at se og vide, hvordan maden blev lavet, og metoderne til at lave mad dengang var ikke ligefrem noget, der sømmede sig til at blive vist sammen og for dem, der skulle indtage maden.
Det kunne ose, lugte og eventuelt antænde brande, så man var vitterligt nødt til at opdele den slags, og med tiden har denne tradition fulgt med sig, at man gerne vil nyde maden, uden man skal forstyrres af dem, som laver den.
Dette ser man blandt andet stadig foregå på de fleste restauranter og caféer i verden, men selv her er der ved at ske en forandring, som man har set det ske i de private hjem: man præsenterer, hvordan man laver maden.
Selv i de private hjem er man gerne flere om at lave maden samlet som hele familien, medmindre man har fine gæster eller folk, man ikke ser så tit.
Man taler jo ligefrem om samtalekøkkener, hvor familien mødes, og i de moderne hjem er der en glidende overgang videre til stuen med videre.
Køkken-alrum er måske ikke nogen ny opfindelse, men de moderne af slagsen vidner om, at man begynder at udvide køkkenet og lade det være centrum og hjertet i hjemmet end blot noget, man gemmer af vejen til praktiske funktioner i et hjørne af huset.
Hvor foretrækker du, at køkkenet er i dit hjem, og hvilken betydning skal det have?